Print bookPrint book

iMovie - editointi yms. (iPad)

Site: Etelä-Savon ammattiopisto
Course: iPad-ohjeita sekä some-esimerkkejä
Book: iMovie - editointi yms. (iPad)
Printed by: Guest user
Date: Saturday, 11 July 2020, 2:54 PM

Tässä kirjassa

Kirjan eri luvuissa iMoviella editoinnista "pala kerrallaan" - osa on ns. peruseditointia, joissakin luvuissa mennään jo hieman pintaa syvemmälle. Lisäksi kirjan loppupuolella on vinkkejä iMovien "ulkopuolelle" - mm. kuinka oilvipalveluja voi hyödyntää editointivaiheessa, mistä voisi saada lisää laillista musiikkia jne.

Osa luvuista sisältää vain kirjoitetut ohjeet, joissakin on ohje- tai esimerkkivideoita, joten suosittelen äänienkin kuuntelemista.

Osa ohjeista on tuotettu iOS 7 osa iOS 8 mukaisina, jälkimmäisessä tietenkin hieman lisäominaisuuksia (päivitä toki laitteesi).

Videoiden kuvaaminen

Muutama pieni vinkki videoiden kuvaamiseen:

 • kuvaa videot iPadin kameralla, ei suoraan iMoviella
 • kuvaa iPad vaaka-asennossa

Kameralla kuvatut videot ovat iMovie-editoinnissa kopioita ja alkuperäiset ovat hyödynnettävissä uudelleen ja uudelleen. iMoviella voi toki kuvata suoraan, mutta silloin alkuperäiset videot ja valokuvat ovat vain iMoviessa.

Vaakavideoinnilla sadaan parempi lopputulos - pystykuvattuihin videoihin jää mustat palkit molempiin reunoihin.

Videot voivat olla myös muilla kuin iPadin kameroilla kuvattuja. Esim. DropBoxista voi tuoda iMovieen editoitavaksi mm. .mp4-videoita.

Videon editointi iMoviella

Videon voi valmistaa iMoviella kameran rullassa olevista valokuvista ja videoleokkeistä. Myös editointivaiheessa voi lisätä mahdollisesti tarvittavat kuvat/videot ottamalla ne suoraan editointitilassa.

Työstettävää videotiedostoa kutsutaan projektiksi ja se tallentuu automaattisesti iMovie-ohjelmaan. Projekteja on kahta tyyppiä: Elokuva eli itse suunniteltu tuotos ja Traileri eli käsikirjoituspohjalle tuotettava tuotos (kuva- ja tekstiaineistolle on valmiit kohdat).

Videoihin voidaan:

 • lisätä tekstiä
 • nauhoittaa ääntä
 • muuttaa kuvien ja videoiden tyyliä
 • hidastaa videoklippiä
 • laittaa taustamusiikkia ja äänitehosteita (valmiina ohjelmassa)

Videoista voidaan poistaa tarpeettomat pätkät helposti. Taustaäänet voidaan hiljentää, vaikka kokonan pois. Tämä on usein tarpeen, mikäli video kuvataan esim. työsalissa, jossa on kova taustamelu. Vinkki: hiljennä tai poista taustaäänet ennen videon katkomista - nopeuttaa työskentelyä.

 

Kuvat ja videot projektiin

iPadilla kuvatut videot ja valokuvat on helppo lisätä iMovien projektiin. Ensin tietysti aloitetaan uusi projekti, joka (useimmiten) on elokuva. Seuraavassa valitaan teema, pelkistetty on aina hyvä selkeä vaihtoehto. Teema näkyy esim. siinä tilanteessa, kun tekstejä lisätään (mihin ja miten tekstit näkyvät).

Huom. kuvista ja videoista suosikkeja (sydän-merkki), nopeuttaa editointia! kaksi tapaa:

 1. Kuvat-kirjastossa täppää kuvan tai videon päällä, oikea ykläkulma - täppää sydän
 2. tai tee sama iMovien aloitussivulla Videot, täppää video "auki" ja täppää sydän - vain videoille

lisäämiset videona:

 

Tekstin lisääminen videoihin

Tekstitys on klippikohtainen (video tai kuva ennen siirtymää = klippi). Perustekstityksen ohjeet videona:

Videoleikkeiden käsittely

Käsiteltävä videoleike aktivoidaan täppäämällä sitä. Aktivoidun leikkeen ympärille tulee keltaiset reunat. Aktiivista leikettä voi sitten käsitellä mm. katkasta vetäisemällä valkoista viivaa ylhäältä alas. Leikkeeseen voi lisätä tekstin komennolla Otsikko. Kuvan, äänityksen ja taustamusiikin sekä äänitehosteiden pituutta voi muuttaa leikkeen lopussa olevalla hieman muuta viivaa paksummalla keltaisella viivalla - sormi päälle ja vedä haluttuun suuntaan.

ensiavuksi hae YouTubesta ohjeita avain sanoilla iMovie tutorial (ovat englanniksi, mutta katsominenkin jo helpottaa...)

Ääniraidan nauhoittaminen leikkeiden päälle

Editointivaiheessa voi äänittää videoiden ja kuvien "päälle". Ohjevideossa näytetään miten äänitys tehdään. Videossa on tärkeimmissä kohdissa kaksi kuvaa samanaikaisesti, lisänä siis tarvittavat komennot hieman suurennettuina.

"Kuva kuvassa" - 2 videota samanaikaisesti

ns. kuva kuvassa toiminto onnistuu iMoviella myös, kuvassa videosta kaapattu esimerkki

Kuinka tehdään:

 • lisää ensimmäinen video normaalisti editointipöydälle
 • täppää toisen (kuva kuvassa) videon päällä kerran (aktivoi) ja sen jälkeen täppää kolme pistettä

 • valitse jokin kuva kuvassa toiminnoista (sen voi vaihtaa editoinnissa, jossa myös vaihtoehtoja on enemmän)

symbolit järjestyksessä:

 1. kolme pistettä sulkee valinnan
 2. keskimmäinen irrottaa ääniraidan ja lisää vain sen editointiin
 3. kolme viimeistä "kuva kuvassa"

Videossa pysäytyskuva ja/tai hidastus

Videoleikkeeseen voi tarvittaessa tehdä kuvan pysäytyksen, vaikka korostamaan tärkeää kohtaa. Videossa esimerkki siitä. Videon alussa olevan kuvan taustalle on lisätty myös näppäimistöäänet, ne on irroitettu varsinaisesta videosta ja lisätty sekä lyhennetty kuvan keston mukaisiksi.

Edelliseen lisätty loppuvideon hidastus:

Projektit iMoviessa

Projekti tarkoittaa siis keskeneräistä työtä. Projektit kannattaa nimetä, jotta muokkaajan on mahdollisimman helppo löytää oikea projekti.

HUOM. Mikäli aiot jatkaa projektia, ÄLÄ POISTA LEIKKEITÄ KUVAKIRJASTOSTA. Keskeneräinen projekti hakee tiedot videoista ja kuvista kuvakirjastosta saakka - jos niitä on poistettu, ei projektin muokkaaminen onnistu (ainakaa, jos niistä ei ole jossakin palautettavia kopioita).

Videossa käydään läpi projektin nimeäminen ja muut projektiin liittyvät toiminnot:

Video Capturella YouTubeen

Kameran rullaan tallennetut videot on helppo ja nopea siirtää omalle YouTube-tilille Capture-appilla. (Appstoressa hae: YouTube Capture). Kameran rullaan tallennettaessa voidaan valita videon tarkkuus (esim. teräväpiirto - 720p).

Video YouTubesta .mp4-muotoisena

Omalta YouTube-tililtä voi huoletta ladata videoita .mp4-muotoisena, kts. kuva alla (Videonhallintaohjelma > ladattavan videon lopusta Muokkaa > Lataa mp4). mp4-videoita voi sitten tallentaa esim. DropBoxiin (jaettavaksi?), lähettää sähköpostilla jne. Niitä toistaa sekä Windows Media Player että Applen QuickTime Player.

 

Netistä musiikkia laillisesti

YouTuben äänikirjastossa on n. 1500 musiikkikappaletta, joita voi laillisesti käyttää videoiden taustamusiikkina. Kappaleet löytyvät Creator studio > Luo > Äänikirjasto (Creators Studio tulee näkyviin Videonhallintaohjelmasta).

Huom. Jos videossa on musiikkia, jota YouTube pitää kolmannen osapuolen tuottamana ("laittomana" - videota ei voi esim. ladata mp4-muotoisena ulos YouTubesta.

Nettipalvelu Jamendo on myös hyvä paikka etsiä videoihin musiikkia, tarkista kuitenkin haluamasi musiikin lisenssi.

Muutamia reunaehtoja musiikin lataamiseen:

 • Jamendoon tarvitaan tili, tarvittavat tiedot s-postiosoite ja käyttäjänimi (voi olla muutakin kuin etunimi.sukunimi)
 • käytettävästä musiikista odotetaan kerrottavaksi kenen tekemä kappale on ja mielellään myös että se on ladattu Jamnedosta
 • kappaleiden käyttäminen on sallittua "omaan käyttöön", ei-kaupalliseen... oppilaiden ja opettajien tuotokset eivät liene käaupallisia, mutta jamendosta ladatun musiikin kanssa on ollut hankaluuksia YouTubessa....

kuvassa esimerkki latausikkunasta, ylimpänä tekijän nimi lihavoituna.

Yes vinkki: tallennettaessa kappaleen nimeksi kannattaa laittaa tekijä ja biisin nimi, helpottaa tarvittavien muistamista videoita editoitaessa - kappaleet jäävät iMovien Äänikirjaston Tuotu-kansioon. Suositten laittamaan videon alkuun tai loppuun tiedot esim. musiikki: Sparks: Final round (jamendo)

mp3-äänitiedosto iMovieen

Huom. lisää vain omiasi, älä riko tekijänoikeuksia.... tai lataa j akäytä esim. Jamendosta ehtojen mukaisesti

Voit tehdä äänitiedoston vaikka kuljeskelemalla luonnossa ja nauhoittamalla ääniä. Jos sitten haluat tuon tiedoston videosi taustaääneksi, voit siirtää sen helposti iMovieen - äänitiedoston tallennusmuoto .mp3

Lähetä äänitiedosto itsellesi s-postilla. Täppää saapunutta liitetiedostoa kerran ja sen jälkeen paina sitä sormellasi, jolloin saat valita mihin ohjelmaan liitteen .mp3 avataan. Valitse listasta iMovie, seuraavaksi valitse mihin elokuvaan äänen haluat ja lopuksi käsittele sitä iMoviessa haluamallasi tavalla.

Tai jos käytät edim. Dropboxin, niin....

 • tallenna äänitiedosto Dropboxiin
 • avaa Dropbox iPadilla ja täppää äänitiedoston päällä ja ota käyttöön Open In -toiminto

 • valitse Open in ja sieltä iMovie

 • viimeisessä vaiheessa valinta iMoviessa, jo olevassa olevaan projektiin vai uuteen projektiin (kummassakin tapauksessa äänitiedosto tallentun iMovien ääni-kirjastoon)

Vapaasit käytettäviä ääniefektejä

Edistyneet käyttäjät varmaan haluavat hieman enemmän kuin mihin iPadin omat tehosteet riittävät. Ohje, kuika voit hakea lisää äänitehosteita freesound.org-palvelusta (valikoimasta hakeminen englanniksi).

Ohjeen on tehnyt Pauliina Venho, InnoOmnia -  kiitos hänelle selkeästä ohjeesta.

Ohjevideo, kuinka iMovie-ohjelmaan voi ladata ilmaisia, vapaasti käytettäviä ääniefektejä netistä - ja kaikki tämä tehdään luonnollisesti iPadilla alusta loppuun.